Lovacka sekcija Desine

AUTOR:
Picture of Ivan Andrejić
Ivan Andrejić
lovacka sekcija desine - lovci desine

Kao sto Srbija moze da se pohvali bogatom lovackom tradicijom, tako i ponos sela Desine jeste lovacka sekcija u kojoj vlada harmonija, zakon i odlicno gazdovanje lovistem.

Demografija

Selo Desine ima oko 180 domaćinstava. Nalazi se u Braničevskom okrugu, blizu Srebrnog jezera u podnožju brda Lipovača.

Severno, na 10 km od sela, protiče reka Dunav, na jugu se prostire Stiška ravnica, a na istoku se uzdižu Homoljske planine. Atar se prostire na 1530 ha, koji je pretežno brdovit i na kome je zastupljeno oko 40% obradivog zamljišta, ostalo su šume.

Lovište

Lovište je podeljeno na dva tipa – ravničarsko i brdsko-šumsko. Od krupne divljači zastupljena je divlja svinja i srneća divljač, od sitne fazan, zec i poljska jarebica, a od predatora šakal, lisica i vuk u prolazu.

Iako je veći broj žitelja na privremenom radu u inostranstvu, i dalje su aktivni u lovačkoj sekciji. Lovište je pogođeno štetama na pojedinim poljoprivrednim kulturama od određene divljači (divlja svinja), tako da su veoma česti poljoprivredni proizvođači koji se žale na pričinjenu štetu na njihovom imanju.

Najatraktivniji lov je na divlje svinje koji iziskuje dosta strpljenja od svih učesnika. Na posebnom iskušenju su mladi lovci koji nikada nisu odstrelili ovu krupnu i atraktivnu divljač. Lovačka sekcija Desine može da se pohvali izuzetnim primercima ove vrste divljači.

Infrastruktura

Lovačka sekcija Desine trenutno broji 70 lovaca i tri pripravnika. Veoma dobra organizacija i dobro gazdovanje pokazalo je da ništa nije teško i da je sve moguće. Ponose se lovačkim domom čija je izgradnja finansirana isključivo iz sopstvenog budžeta, a trajala je skoro osam godina.

Potom je na red došla brvnara koja se nalazi u srcu lovišta, kako bi posle duge i iscrpljujuće portage za divljači lovci mogli da se odmore u zimskom period i ugreju.

PODELI OBJAVU:

Svidela Vam se objava?

Spremamo još mnogo novih! Prijavite se na naš newsletter i dobijajte nove objave direktno u inbox čim ih objavimo.

Slanjem email-a slažete se sa našim Uslovima Korišćenja i Politikom Privatnosti

Tabela Sadržaja

Kategorije Objava
Beli simbol za Horn

SLIČNE OBJAVE