Snajperi

Snajperi za sve vrste lova. Postoje nekoliko vrste optika i one bi se trebalo kupovati u zavisnosti od potrebe lova. Da li je prvenstveno namenjena pogonskom lovu ili lovu na čeki? Ovo je prvo pitanje na koje sebi morate da odgovorite.

FILTRIRAJ
Kategorije
Odaberi
Kategorije
Boja
Odaberi
Boja
Sezona lova
Odaberi
Sezona lova
Brend
Odaberi
Brend
Veličina
Odaberi
Veličina
Kalibar
Odaberi
Kalibar
Komada
Odaberi
Komada
Pakovanje
Odaberi
Pakovanje
Prečnik
Odaberi
Prečnik

Prikaz 1–12 od 43 rezultata

Original price was: 22.900,0 RSD.Current price is: 19.950,0 RSD.

Snajper – Osnove

Optički nišan je optomehanički uređaj koji omogućava znatno tačnije i preciznije gađanje puškom nego što to omogućuju mehanički nišani.

Na području Srbije i bivše Jugoslavije, koriste se razni drugi nazivi, kao sto je snajper, snajperski nišan i sl.

Optički nišan se sastoji od optičkih i mehaničkih delova.

Optički delovi su: objektiv (sklop sočiva na prednjem delu), končanica (koja se nalazi unutra- to je slika nišana), obrtni sistem sočiva (ta sočiva obrću sliku objektiva, inače bi se ta slika videla obrnuto u okularu), okular (sistem sočiva, koji se nalazi na zadnjem delu optičkog nišana).

Mehanički delovi lovačke optike: mehanizam za rektifikaciju končanice, dioptrijski prsten (uz pomoć njega vrši se izoštravanje slike, odnosno fokusiranje slike prilikom nišana), mehanizam za promenu uvećanja (nalazi se kod optika koje imaju varijabilno uvećanje) i mehanizam za uklanjanje paralakse, koji se nalazi kod optičkih nišana većeg uvećanja, npr X 24.

Šta je Bitno za Optičke Nišane?

Kod lovačke optike bitno je vidno polje. Ali pre svega da objasnimo šta znače oznake na optičkim nišanima, kao npr. 3-9X32 ili 4X30. Kod prve optike je uvećanje od 3-9, što znači da kreće sa uvećanjem od 3 puta pa se podešava sa uvećanjem do 9 puta, dok ova oznaka X32 označava prečnik objektiva u milimetrima. Šta znači ako piše npr 4X30? To znači da je fiksno uvećanje i ne može se štelovati.

Vidno polje je prostor koji se vidi kroz optički nišan. Njegova veličina se definiše uglom u stepenima ili kao širina vidnog polja u metrima na 100m daljine. Normalno, porastom povećanja se smanjuje vidno polje.

Još jedan bitan pojam je udaljenost oka od optičkog nišana prilikom montiranja na pušci.

Tu nema pravila, to zavisi od proizvođača do proizvođača odnosno od modela do modela. To znači da kada stavite pušku u rame i pogledate kroz optički nišan morate da vidite čistu sliku i ne smete da imate senke okoloa takođei zamaglenje optičkog nišana. Stavljate tako montažu i glavu i pomerate dok ne vidite čistu sliku.

Šta je Paralaksa Snajpera?

Paralaksaje neželjena pojava, koja nastaje kada se pri različitim daljinama cilja žižne daljine objektiva i okulara ne formiraju u ravni končanice, već su ispred ili iza končanice.

Kada recimo učvrstite oružje na stalak sa optičkim nišanom i pomerate oko gore-dole ili levo-desno, a končanica se pomera u odnosu na cilj na isti način.

To je primetno kod optika za lov sa jako velikim uvećanjem. Kada recimonešto ciljate na 300-400m javlja se paralaksa.

U cilju otklanjanja paralakse, optički nišani imaju mehanički deo pomoću kojeg se podešavanjem daljine otklanja paralaksa i tako končanica ostaje na cilju.

Šta je Zapravo Končanica?

Končanica je slika nišana u optičkom sistemu. Postoji mnogo vrsta končanice kod optičkih nišana, sve zavisi od proizvođača do proizvođača, čak i određeni proizvođač i adređeni model lovačke optike ima u izboru preko 5,6 modela končanice u zavisnosti od vaše potrebe.

Optički nišani imaju dva tipa konstrukcija položaja končanica sa promenljivim uvećanjem. Končanica u žiži objektiva što na engleskom znači first focal plane i končanica u žiži okulara second focal plane.

Većina optičkih nišana ima končanicu u žiži okulara, što znači da prilikom uvećanja končanica ostaje iste veličine, dok se kod končanica u žiži objektiva, prilikom uvećanja povećava i sama končanica, postaje deblja. Povećanje končanice je korisno u uslovima slabe vidljivosti.

Pored ovakvih končanica postoje i svetleće končanice. To znači da u samom optičkom nišanu imate bateriju i kada je uključite, osvetli se cela končanica ili samo tačka u sredini končanice.

Prednosti Optičkih u Odnosu na Mehaničke Nišane

Končanica optičkih nišana i cilj koji se gadja vide se u istoj ravni jednako oštro, što nije slučaj kod mehaničkog nišana, jer oko ne može jednako oštro videti nišan na 30,40 cm i mušicu na kraju cevi 80-90 cm i cilj udaljen na 100- 200 m.

Cilj je prividno bliži, tj. uvećan onoliko puta koliko je uvećanje optičkog nišana, pa je omogućeno tačno gađanje u određeni deo mete, što povećava mogućnost tačnog pogotka.

Objektiv što većeg prečnika prikuplja veću količinu svetlosti i omogućuje gađanje u uslovima slabe vidljivosti, što se ne može postići naravno mehaničkim nišanom.

Takodje, lovci sa odredjenim korekcijama vida ne moraju nositi naočare prilikom gadjanja sa optičkim nišanima, jer imaju na zadnjem delu optike štelovanje dioptrije.

Pojedine optike za lov omogućuju odredjivanje daljine do mete i mogu se koristiti u vrlo lošim svetlosnim uslovima, a oni sa ugrađenom balistikom metka omogućuju upotrebu na daljinama koje su daleko, daleko veće od efikasne daljine upotrebe iste puške sa mehaničkim nišanom.

Kako Izabrati Optički Nišan za Lov?

Mnogi lovci se pitaju međusobno i pitaju druge koji optički nišan da kupe i na osnovu čega. Izbor optičkog nišana, ako zanemarimo finansijski momenat i ponudu tržišta, zavisi od kalibra puške, načina lova i gađanja u kojem će se puška najčešće koristiti. Za kalibre puške, koje se koriste za odstrel divljači na većim rastojanjima 200-300 m, zahtevaju se lovačke optike sa većim uvećanjem minimalno 6X pa do 12X kao npr.lovačka optika Hawke Vantage 2.5-10X50 ili sa ekstremno velikim uvećanjem Vortex Diamondback 6-24X50. Kalibri koji se koriste na rastojanjima 150- 200 m opremaju se optičkim nišanima, čije je uvećanje najčešće 6X ( GPO Spectra 1.5-9X44 ) , a to su kalibri 243win, 6,5X57, 270win, 7X64, 300winmag i sl. Univerzalni kalibri 7-8 mm, koji se upotrebljavaju najčešće za odstrel divljači od 50- 150 m opremaju se optičkim nišanima uvećanja 4X ( Hawke Vantage 1-4X24 ili GPO Spectra 1-6X24 ) , nije potrebno više, koji zbog vidnog polja od 10 m na 100 m daljine omogućavaju gđanje divljači u pokretu, a sem toga omogućavaju i gađanje iz ruku odnosno bez naslona, što je nemoguće kod optike za lov sa većim uvećanjem.. Na puške većih kalibara, koji se koristeza pogonski lov u šumi i kada se puca na kraćim rastojanjima na divljač u pokretu, kao što su kalibri 9,3X62, 9,3X64, 9,3X74 i veći stavljaju se optički nišani malog uvećanja od 1,5X do 2,5X koji zbog velikog vidnog polja omogućavaju lako uočavanje divljači i brzo pucanje. Takođe za ovaj vid lova se koriste i Red Dot pomagala, koja nemaju uvećanja, ali imaju crvenu tačku radi lakšeg nišanjenja.

Kategorije
Odaberi
Kategorije
Boja
Odaberi
Boja
Sezona lova
Odaberi
Sezona lova
Brend
Odaberi
Brend
Veličina
Odaberi
Veličina
Kalibar
Odaberi
Kalibar
Komada
Odaberi
Komada
Pakovanje
Odaberi
Pakovanje
Prečnik
Odaberi
Prečnik