Jelenska divljač na Zlataru

AUTOR:
Picture of Ivan Andrejić
Ivan Andrejić
Slika jelenske divljači na zlataru

Jelenska divljač na Zlataru – Lov

Na obroncima planine Zlatar, u okviru lovišta ,,Uvac” kojim gazduje Lovačko udruženje Kozomor iz Nove Varoši uspešno se sprovodi druga godina projekta reintrodukcije jelenske divljači. Ovaj projekat od nacionalnog značaja finansira Republika Srbija preko Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Tokom leta 2020 godine, nakon višemesečnog prilagođavanja u ograđenom prihvatilištu, u prirodu je ispuštena prva grupa od 12 grla jelenske divljači. Jeleni su se brzo odomaćili u novom okruženju i nastanili su hrastove šumarke na obodu klisure reke Uvac u selu Rutoši. Tu su zajedno proveli jesen i zimu, a zatim su
se na proleće „razbili” u manje grupe i počeli da obilaze okolne terene.

U periodu od početka vegetacije uočeno je da jeleni „krstare po nenaseljenim predelima, ali da se redovno vraćaju ka lokalitetu gde su prezimili i tom prilikom prave štete na livadama, malínjacima, vrtovima i voćnjacima. Komisija za štete LU “Kozomor” je na osnovu pisanih prijava izlazila na teren kako bi utvrdila obim i visinu šteta i u saradnji sa osiguravajućom kućom sa kojom ima saradnju
na adekvatan način obeštetila oštećene meštane.

Naruči online

NA STANJU

Komplet za lov Hubertus Hydro

  • 100 % Vodoodbojno
  • Veoma nizak nivo buke
  • Preporučljivi za pirš, čekanje, rad u lovištu
  • Godišnja doba: Jesen, Proleće, Leto
  • Materijal: 60% pamuk, 40% poliester
  • Lagane i udobne za nošenje pantalone, preformirane u području kolena

Druga godina kapitalnog projekta

Tokom maja meseca 2021. godine primećerno je jedno tele – prvo koje je
začeto i oteljeno u slobodnom okruženju lovišta ,Uvac”, što nam govori
da smo na dobrom putu i da se jelenska divljač dopremljena iz vojvođanskih ravnica uspešno adaptirala na surove planinske uslove.

Sto se tiče nove ture jelena u prihvatilište je tokom zime 2021. godine dopremljeno 21 grlo jelenske divljači (4 jelena, 14 košuta i3 teleta). U prihvatilištu je obezbeđen mir, kao i dovoljna količina hrane (kukuruz i lucerka) na hranilicama, kao i kamene soli na solištima. Unutar prihvatiišta postoje 3 izvora vode na kojima se divljač napaja.

Primećeno je da su se jedinke u prihvatilištu brzo socijalizovale i formirale jednu veliku grupui da uvek zajedno obitavaju u delu prihvatilišta koji su sami odabrali i koji im najviše odgovara (šumarak, proplanci izvor vode). Krupni jelen je prepoznat kao dominantan mužjak (često “frkće” i na taj način brani grupu). Takođe je primećeno da su ovogodišnji jeleni oprezniji i manje naviknuti na
prisustvo čoveka – pri približavanju se uznemire i energično beže u koloni, što bi trebalo da im bude prednost prilikom ispuštanja u prirodu i opstanka u istoj.

 

Podmladak u razvoju

Ove godine nas je posebno obradovao „podmladak” tokom maja meseca 2021. godine otelilo se 5 teladi unutar prihvatilišta. Primećeno je da košute kao brižljive majke svojim telima kriju telad od radoznalih pogleda čuvarske službe. Sve jedinke su zdrave, u dobrom su kondicionom stanju, redovno pasu travu i konzumiraju kukuruz na hranilištu. Primećen je rast rogovlja u bastu kod Jelena.

Čuvarsko-nadzorna služba LU Kozomor permanentno sprovodi intenzivni monitoring, tj. stalno praćenje jelena, kako u prirodi tako i u prihvatilištu. Pri monitoringu se poštuju preporuke struke kao i instrukcije veterinara JP Vojvodinašume’. Pored angažovanja ljudstva i terenskih vozila, za potrebe monitoringa se koriste i adekvatna tehnička sredstva (foto-kamere, termovizijski uređaj, foto-aparati i dvogledi za osmatranje).

 

Nova tura naseljavanja

Ispuštanje jelenske divljači iz prihvatilišta u prirodu ove godine planirano je za kraj leta kada poljoprivredni proizvodači skinu letinu. Na ovaj potez smo se odlučili kako bismo smanjili štete na usevima i na taj način potpomogli jelenima da se bezbedno i uspešno nasele u prirodnom okruženju.

Ova zapažanja pokazuju da je rasa jelenima veoma specifičan (neophodno je stalno učenje i praćenje ponašanja ove divljači na terenu), kao i da je projekat naseljavanja jelenske divljači dinamičan proces tokom koga treba vršiti stalne analize i u hodu donositi ispravne i pravovremene odluke.

 

 

M.Pavlović
Stručna služba LSCS

Tekst je preuzet od lovačkin novina PREDATOR koji možete kupiti na svim kioscima širom Srbije.

PODELI OBJAVU:

Svidela Vam se objava?

Spremamo još mnogo novih! Prijavite se na naš newsletter i dobijajte nove objave direktno u inbox čim ih objavimo.

Slanjem email-a slažete se sa našim Uslovima Korišćenja i Politikom Privatnosti

Tabela Sadržaja

Kategorije Objava
Beli simbol za Horn

SLIČNE OBJAVE